Karabağlar Kaymakamlığı bünyesinde dahil olduğumuz BeWell Projesi, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinin katılımıyla yürütülmektedir.
Karabağlar Kaymakamlığı'nın ortağı olduğu, Erasmus + KA202 - Mesleki Eğitim Alanında Stratejik Ortaklıklar kapsamındaki "Mental Health First Aid-EUNOIA" projemizin ulus ötesi ortaklar toplantısının ikinci günü, Karabağlar Rehberlik ve Araştırma Merkezi Psikolojik Danışmanları Dr. Serdal ÖZGÖZGÜ, Abdullah ALYAPRAK, Volkan EZELİ'nin katılımlarıyla tamamlandı. Stres, kaygı, depresyon ve bunlara bağlı gelişebilecek her türlü bağımlılık eğilimini önleme, bu alanda uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde "Koruyucu Sağlık Uygulamaları"nı hayata geçirme amacıyla yürütülen projemiz kapsamında yapılacak pilot uygulamalar ve yaygınlaştırma faaliyetleri planlandı. İrlanda, İngiltere, İspanya, Slovenya ve Yunanistan'dan toplantıya yüz yüze ve online katılan tüm proje ortaklarımıza, yerelde sağladıkları desteklerinden dolayı Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve İzmir Demokrasi Üniversitesine teşekkürlerimizi, saygılarımızı sunarız.
Dünya Sağlık Örgütü verileri işyerinde çalışanların depresyon ve kaygı gibi çeşitli zihinsel sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabildiğini göstermektedir. Çalışan Ruh Sağlığını Yönetmek, çalışanların iş-yaşam stresleri ile dengeyi korumasını ve çalışan bağlılığını geliştirmesini sağlar. Ayrıca, güvenli ve arkadaşça bir iş ortamını teşvik eder. Ayrıca, çalışanların ruh sağlığı sorunlarıyla ilgili damgalanmayı da engeller (Ulusal Davranış Sağlığı Konseyi).
İşyerinde psikolojik bozuklukları tedavi etmek ve ruh sağlığını geliştirmek için sağlık ve sosyal güvenlik sisteminde de değişiklik yapmak gerekmektedir. Ruh sağlığı müdahaleleri sağlık hizmetleri sisteminin bir parçası olmalıdır. Psikolojik bozuklukların teşhisi ve tedavisi sosyal güvenlik kapsamında yapılmalıdır. Çalışanların ruh sağlığını destekleyen ve psikolojik bozukluğu olanlara yardımcı olan işyerlerinin mutlu bir işgücüne sahip olma ve artan verimlilikten ve bununla ilişkili ekonomik kazanımlardan faydalanma ihtimali daha fazladır (Naveen, 2017: 1).
Vaka çalışmaları ve diğer kampanya kaynakları işyerinde yaşanan akıl sağlığı sorunlarının doğası ve kapsamı gereği bunlarla mücadele etmek için neler yapılabileceği hakkında bilgi vermektedir.
İnsanların %50'si hayatlarının bir noktasında akıl hastalığından muzdarip olmaktadır.
- Nüfusun %25'i herhangi bir zamanda depresyon veya kaygıdan muzdariptir.
- Majör depresyonların %50'si tedavi edilmiyor.
- Kronik hastalık izninin %50'ye kadarı depresyon/anksiyeteden kaynaklanmaktadır.
- Avrupa'da ruh sağlığının toplam maliyeti yılda 170 milyar Euro'dur.
Farkındalık
Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı'na (EU-OSHA) göre, işyerlerinde çalışanlar çoğu zaman psikolojik risklerle veya zihinsel sağlıklarını etkileyebilecek (ve hatta kuruluşun kendisi üzerinde daha fazla sonuçları olabilecek) işle ilgili stresle karşı karşıya kalmaktadır. ancak düzgün bir şekilde ele alınırsa, işle ilgili diğer riskler kadar yönetilebilir olabilir. Bunlar, zihinsel sağlıklarına katkıda bulunan stres veya kaygı düzeylerini azaltmak için çalışanların çalışma saatleri de dahil olmak üzere günlük yaşamlarında kullanabilecekleri araştırmaya dayalı stratejilerdir.
Mindfulness, "Düşüncelerimiz, hislerimiz, beden duyumlarımız, çevremizdeki çevre aracılığıyla yargılayıcı veya detaycı olmadan şimdinin farkında ve amaçlı olmak ve duygularımızı ve duyumlarımızı oldukları gibi kabul etmek" olarak tanımlanmaktadır.
Araştırmalar, işyeri farkındalığının iş performansını iyileştirdiğini ve işten ayrılma niyetini azalttığını (Dane ve Brummel 2014), iletişimi ve grup uyumunu artırdığını ve yargı düzeylerini azalttığını göstermiştir (Good ve diğerleri, 2015). Aynı zamanda, stres karşısında, farkındalık uygulaması dikkati olumsuz açıdan merkezden uzaklaştırarak, bireylerin buna yenilmemesi veya psikolojik olarak daha hızlı iyileşmesine yardımcı olarak dayanıklılıklarını ve işyeri refahını artırır (Good ve ark. 2015). .
Dikkati uygulamanın birkaç yolu ve işyerinde dikkati uygulama teknikleri vardır. Harvard Business Review'da önerilen bazı temel öneriler şunlardır (Hougaard & Carter 2016):
Uygulayabileceğimiz bir egzersiz, bilinçli seçimler yapmak için S.T.O.P egzersizidir. Dikkat dağıtıcı şeyler bir ofiste iş akışını kesintiye uğrattığından ve stres bilinçli seçimlerin seviyesini yükselttiğinden, pop-up'ları kapatmak, e-postaları yalnızca günün belirli saatlerinde yanıtlamak vb., bir görevi yalnızca bir öncekinden önce başlatmak. Akış tarafından sürüklendiğinizi ve boğuluyormuş gibi hissetmeye başladığınızı düşünüyorsanız, şu adımları uygulayın:
⮚ Dur. Ne yaparsan yap, bir ara ver
⮚ Bir nefes alın. Sizi şimdiye geri götürmek için nefes almaya odaklanın
⮚ Gözlemleyin. İyi ya da kötü, neler olduğunu kabul edin
⮚ Devam edin. Şimdiki zamanı kontrol ettikten sonra çalışmaya devam edin
HER ZAMAN olduğu gibi, İyi Çalışmak İçin İyi Olun!
İşyerinde stresle başa çıkma
Çalışan Ruh Sağlığı, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre işyerinde refahın psikolojik, sosyal ve duygusal yönünü içeren bir terimdir, çünkü çalışanlar depresyon ve kaygı gibi çeşitli zihinsel sağlık sorunlarıyla karşı karşıyadır ve bunlardan kaynaklanabilen veya bunlarla güçlendirilebilen çok sayıda zihinsel sağlık sorunuyla karşı karşıyadır.
Çalışan Ruh Sağlığını Yönetmek, çalışanların iş-yaşam stresleri ile dengeyi korumasını ve çalışan bağlılığını geliştirmesini sağlar. Ayrıca, güvenli ve arkadaşça bir iş ortamını teşvik eder. Ayrıca, çalışanların ruh sağlığı sorunlarıyla ilgili damgalanmayı da engeller (Ulusal Davranış Sağlığı Konseyi).
Ruh sağlığı, özellikle COVID-19 pandemilerinden sonra önem kazanmıştır. Stres altında yaşayıp yaşamadığımızı kontrol edebileceğimiz Yaşam Kalitesi Sürekliliği modeli gibi araçlar var.
Ya cevaplarınızın sizi Kötü Yaşam kalitesi tarafına götürdüğünü fark ederseniz? Bu oldukça yaygın, bu yüzden endişelenme. Bununla birlikte, özellikle kaygı bozukluğu veya depresyon gibi hafif ila orta dereceli semptomlar ve durumlar fark ederseniz, sorunu da göz ardı etmeyin. Bazen onları uzaklaştırır ve durum bizi aşana kadar hayatımıza devam etmeye çalışırız.
Şunlar gibi atabileceğimiz kolay ve ulaşılabilir adımlar var:
Açılın. Güvendiğiniz biriyle konuşmayı seçin, koşulsuz destek ve yargı eksikliği bulacağınız yerde savunmasız olmaktan rahatsınız.
Bir internet araması yapın, ancak kullandığınız kaynaklara dikkat edin! Güvenilir veya bilimsel olarak desteklendiklerinden emin olun. Bu proje, bu konuyu özünde ele almıştır ve Avrupa Komisyonu'nun Erasmus + programının desteğiyle, Avrupa işyerindeki işverenlere ve çalışanlara yardımcı olmak için ücretsiz materyaller ve videolar geliştirmiştir.
Meslektaşlarımıza karşı empati
BeWellworkWell
Son yıllar çoğumuz için kolay olmadı. Pandemi, birçok insanın sosyal mesafe, izolasyon, iş kaybı, sevdiklerini kaybetme vb. daha önce yaşamadığı sayısız olayı beraberinde getirdi. Bazen yukarıda bahsedilenlerin hepsi aynı anda geldi ve araştırmalara göre yanlarında stres bozuklukları, kaygı, sinirlilik, psikolojik sıkıntı, konsantrasyon bozukluğu, kötüleşen iş performansı, depresyon, uykusuzluk getirdiler (Gualano ve ark. 2020).
Tüm bu bozukluklar ilişkilerimizi etkiler ve çoğu zaman duygularımızı katılaştırarak, diğer herkes yanlışken bizi haklı çıkarmaya ve her şeyin daha da kötüye gitmesine neden olarak iş yerlerimizde tezahür ederler.
Ve bahsi geçen durumların bizi veya çalışma arkadaşlarımızı iyi bir yere götürmediğini bildiğimiz halde, güçlü yönlerimiz tükendiğinde ne olur?
Harvard Business Review, meslektaşlarımıza karşı daha empatik olmamıza yardımcı olacak bazı pratik ipuçlarıyla birlikte geliyor:
Sıkıntıları bağlantı kurmak için bir fırsat olarak görmek
Başa çıkma yaklaşımlarında, koşullarda farklılıkları kabul etmek
Var olan duyguları ifade etme
İş arkadaşlarınızın hayatlarının sizinle alakalı olduğunu kabul etmek
Acıyı karşılaştırmamak